Kisik daje moč

Da lahko naše celice nemoteno opravljajo svoje naloge, potrebujejo optimalno oskrbo z gradbenimi snovmi, hrano, gorivom in kisikom.

Kisik ima pri tem glavno vlogo – še posebej pri proizvajanju energije v mitohondrijih, ki so najpomembnejši organeli, ker delujejo kot glavne elektrarne in so tudi v resnici baterije celice. Pomagajo pri skladiščenju energije, ki se ustvari s pomočjo metabolizma in s tem celici omogočajo njeno delovanje.
Za zdrav način delovanja je zelo pomembna zadostna količina goriva (glukoza), gradbenega materiala (proteini) in vitalnih elementov (vitamini, encimi …).

Bolne celice – tiste, ki ne morejo opravljati svoje naloge se od zdravih celic razlikujejo po manjši vsebnosti kisika, zaradi česar določen organ slabše deluje. Podobno se zgodi pri peči ali ognju, ko dobita manj kisika, kar pomeni tudi oteženo izločanje škodljivih snovi.

Posledica tega je sprijemanje tkiva, kar pripelje do vrste negativnih učinkov.

Oskrbovanje telesa s kisikom se odvija preko absorbiranja kisika v pljučih in njegovim dovodom do krvnih celic – cirkulacija krvi.
Rdeče krvničke so odgovorne za transport krvi od pljuč do oddaljenih organov, tkiv in celic.

Ključno vlogo pri transportu kisika ima hemoglobin, ki vsebuje železo, ki daj krvi njeno barvo. Ko kri potuje skozi pljuča, hemoglobin v krvi absorbira kisik in ga kasneje izloči v kapilarah, kjer absorbira ogljikov dioksid in ga nato lahko skozi pljuča izloči iz telesa.